Deel dit bericht op:

Nieuws uit WZC Den Akker 2/2/2021

Beste bewoners, beste familie,

 

Wij willen je graag de meest recente update geven van de stand van zaken in kader van bezoek en nabije wijzigingen.

 

Op 19 januari  2021 werden alle op dat ogenblik aanwezige bewoners van het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen gevaccineerd met de eerste dosis van het Phizer-Biontech vaccin.

Op 20 januari was het personeel aan de beurt. We zijn fier dat we ook bij het personeel een vaccinatiegraad bereikt hebben van 95%.

 

Dat betekent dat alle betrokkenen  nu ongeveer 2 weken geleden hun eerste dosis ontvangen hebben.

Wat weten we zeker..

 

  • Na vaccinatie duurt het 10 tot 14 dagen vooraleer je lichaam antistoffen begint aan te maken. Als je dus in die periode blootgesteld wordt aan het virus, is je afweer nog niet voldoende gestimuleerd door het vaccin en kan je nog besmet raken. Twee weken na de eerste vaccinatie bedraagt de werkzaamheid ongeveer 90%, en dit neemt na de tweede vaccinatie toe tot 95%. Ondertussen is het heel belangrijk dat je de beschermingsmaatregelen blijft respecteren (afstand houden, mondmasker dragen, handen wassen, kamer voldoende verluchten, enz).

 

  • Ook bij wie volledig gevaccineerd is het volgen van de maatregelen nog steeds erg belangrijk. Het zal immers nog een tijdje duren alvorens voldoende mensen zijn gevaccineerd zodat groepsimmuniteit wordt bereikt.

 

Dat betekent dat we nu ongeveer 90% werkzaamheid zouden moeten hebben bereikt bij iedereen die een eerste dosis heeft ontvangen.

 

Onder voorbehoud van een eventuele Covid-19 uitbraak tussen vandaag en 8 februari  krijgen we de  levering van de 2de dosis van het vaccin op maandag 8 februari en:

 

  • kunnen we volgende week dinsdag 9/2 de 2de dosis geven aan onze bewoners.
  • kunnen we op woensdag 10/2 de vaccinatie van het personeel vervolledigen

 

Vervolgens gaan we vanaf maandag 15/2 terug bezoek kunnen toelaten, weliswaar nog met een aantal beperkingen…

 

  • Maximum 2 vaste bezoekers waarvan 1 knuffelcontact/week die weliswaar om de week mogen wijzigen.
  • Indien een bezoeker zich niet goed voelt, vragen we om niet op bezoek te komen.
  • Voorlopig kunnen we gezien de lokale situatie in Sint-Truiden geen schoolgaande jeugd ontvangen.
  • Behoud van alle voorzorgsmaatregelen (mondmasker, registratie, T° nemen, handen ontsmetten, afstand houden).
  • Huisartsen kunnen terug op huisbezoek komen.

 

Hiermee zouden we verdergaan  dan het Agentschap Zorg en Gezondheid op dit ogenblik toelaat.

 

Binnen het woonzorgcentrum gaan we om praktische redenen niet zelf wisseren omdat dit betekent dat we hiervoor onze verpleegkundigen uit de zorg dienen te halen en aan de balie in speciale dresscode moeten zitten om een beperkt aantal bezoekers te wisseren.

We opteren ervoor om onze verpleegkundigen blijvend in te zetten bij onze bewoners.  Wellicht zouden we dit wel doen, moesten we hiermee 100% veiligheid kunnen garanderen, maar helaas dit is niet zo. We creëren op deze wijze een vals gevoel van veiligheid.

Om dit te bereiken zouden we elke bezoeker en elk personeelslid bijna dagelijks moeten een wisser afnemen, wat niet aangenaam, noch haalbaar is.

 

Wij weten hoe hard iedereen uitkijkt naar het nieuwe normaal. Wij vragen echter nog heel even om de inspanning vol te houden en dan kunnen we langzaam evolueren naar een  normale situatie.

 

Moest er aan dit scenario de eerstvolgende dagen iets wijzigen, zullen we niet nalaten om jullie zo snel mogelijk  op de hoogte te brengen.

 

PS: Wij zijn blij om met de restsaldo’s van het vaccin ook nog vele huisartsen te hebben gevaccineerd.

Bedankt voor alles!

Bart Michotte

Directie

 

Scroll naar boven