Deel dit bericht op:

Vaccin Covid-19

Geachte bewoners en familieleden,

Jullie hebben er ongetwijfeld al over gelezen in het nieuws. Het vaccin tegen het Covid-19 virus komt nu wel heel dichtbij. De regering besliste dat de bewoners, personeel en vrijwilligers van de woonzorgcentra als eerste aan de beurt komen. We delen graag met jullie de informatie die nu al bekend is.

Het ziet ernaar uit dat het vaccin van Pfizer, geproduceerd in België, als eerste beschikbaar zal zijn. We verwachten dat Europa, dat alle vaccins aan een zeer grondige kwaliteitscontrole onderwerpt, het vaccin eind 2020 zal goedkeuren. Het betekent ook dat het vaccin als absoluut veilig wordt beschouwd. Het Pfizer-vaccin wordt momenteel al in het Verenigd Koninkrijk toegediend.

Elke persoon moet met het Pfizer-vaccin tweemaal gevaccineerd worden, met een tussentijd van drie weken. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de werkzaamheid van het vaccin 90% bedraagt. Het vaccin maakt dat je in hoge mate beschermd bent tegen Covid-19; als je toch ziek wordt zullen de symptomen ook veel milder zijn.

De concrete vaccinatie in de woonzorgcentra zal gebeuren vanaf januari 2021. Wanneer ons woonzorgcentrum precies aan de beurt zal zijn, is voorlopig nog onbekend. U ontvangt daarover later meer informatie, evenals over de manier waarop wij de vaccinatie concreet zullen organiseren. We kunnen u zeker al meegeven dat dat grotendeels op dezelfde manier zal verlopen als de jaarlijkse griepvaccinatie van onze bewoners.

De vaccinatie tegen Covid-19 is niet verplicht. Als directie raden we de vaccinatie wel ten sterkste aan. Het vaccin is dé manier waarop we in 2021 de pandemie kunnen overwinnen. We hopen dat we hiermee onze kwetsbare bewoners kunnen beschermen en gespaard zullen blijven van uitbraken.  Het zal nog enige tijd vergen vooraleer alles kan terugkeren naar een normale situatie, maar de vaccinatie van onze bewoners is wel een eerste belangrijke stap.

Onze medewerkers zullen over de vaccinatie ook in gesprek gaan met onze bewoners zelf, en antwoorden op hun vragen hierover. Binnenkort komen we met meer concrete informatie naar u terug. Hebt u ondertussen zelf nog vragen? Laat ze ons dan zeker weten.

 

Meer weten?

Raadpleeg zeker de site van de Vlaamse overheid met uitleg over de Covid-19-vaccinatie: https://www.laatjevaccineren.be/ziektes/covid-19

Meer info over de Europese controle op de vaccins: https://www.ema.europa.eu/en

Scroll naar boven